Страница за блогове на нашите потребители. Приятно писане и четене на интересни материали.

Публикувано от на в категория Спорт
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 181
  • Печат

Хранителни добавки за жени

Проучвания от последните години сочат, че жените по-често от мъжете приемат хранителни добавки. При тях е по-засилено желанието да изглеждат и да се чувстват добре, поради което много производители на фитнес суплементи разработиха собствени женски серии. Причината дамите да използват различни допълнителни продукти като средство за поддържане на добра форма се корени във вродената им нужда да бъдат безупречни във всичко и по всяко време.

Жените работят, отглеждат деца, грижат се за домакинството и намират време за спорт. Това неизменно води до необходимост да доставят на своя организъм допълнителни вещества, които ще им помогнат да посрещнат новите предизвикателства на живота. Дамите, поддържащи добра физическа форма чрез спорт са тези, които най-често прибягват до прием на спортни хранителни добавки. На тях са им нужни:

Фет бърнъри

Поради своите физиологически особености, женското тяло е много по-склонно да трупа мазнини, отколкото мъжкото. Високите нива на тестостерон при мъжете имат предпазваща функция срещу натрупването на излишни килограми, докато при дамите хормоналните промени водят до редица проблеми с теглото.

Съвсем в реда на нещата е спортуващите жени да използват добавки за изгаряне на мазнините. Така, те ускоряват процесите по елиминиране на излишните мастни натрупвания, като същевременно си набавят нужната за тренировките доза енергия. Добавките от групата на фет бърнърите залагат на L-карнитин, кофеин и голям брой растителни екстракти. Те действат чрез повишаване на телесната температура или чрез ускоряване на метаболитните процеси, подпомагайки редукцията на наднормено тегло.

Витамини от група В

Витамините от група В се предлагат като В-комплекс от повечето производители. Така се гарантира правилно съотношение между различните В витамини, което е важно не само за целите на спорта, но и за общото здравословно състояние при жените. Дамите приемат В-витамини под формата на хранителни добавки, защото те подпомагат нормалния метаболизъм на мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Витамините от група В помагат за изграждане на мускулите, дават енергия и не на последно място - допринасят за доброто състояние на кожата, косата и очите. Тази група витамини има пряко отношение към хормоналния баланс в женското тяло и особено към функцията на централната и периферна нервна система. Жените, подложени на строга диета се нуждаят много повече от тази група витамини, отколкото тези, които се хранят балансирано.

Калций

Калцият е сред най-важните за женското здраве минерали и като такъв, той се приема често под формата на хранителна добавка. Този важен микронутриент играе ключова роля за костната плътност, поради което жени в периода около менопаузата трябва да повишат неговия прием, независимо дали от хранителни източници или от добавки. Калцият влияе също на кръвосъсирването и предаването на нервните импулси. Показател за недостиг на калций е изтръпване на крайниците, мускулен тремор и лесна чупливост на костите.

Протеини

За много хора вероятно ще бъде странно, че включваме и протеиновите суплементи към женските добавки, но те са важна част от всеки диетично-тренировъчен режим, особено когато целта е да се елиминират излишните мазнини и да се подобри състоянието на мускулатурата.

Спортуващите жени по-рядко от мъжете прибягват до прием на протеинови шейкове, но въпреки това се стараят тази група хранителни добавки да присъства редовно в тяхната диета. Дали това ще бъдат високопротеинови напитки или десерти, дамите имат нужда от протеин, който да им достави не само важната за мускулите храна, но и енергия, калций и други витамини и минерали в лесно и бързо усвоима форма.

0
Коментарите са изключени от автора